21.4 C
Budapest
2020.szeptember.19, szombat.

Tatyjana Csernigovszkaja: A hibák előnyünkre válnak —  de ki fogja megmondani, mi számít hibának?

Tatyjana Csernigovszkaja a biológiai tudományok doktora, professzor, az idegtudomány és a pszicholingvisztika, valamint a tudatelmélet területének kutatója. 2017-ben az Orosz Tudományos Akadémia számára ítélte oda az aranyérmet, amit azzal érdemelt ki, hogy előmozdította és kiemelkedő eredményeket ért el a saját tudományos területén.

Tatyjana Csernigovszkaja: Ezt dobta a “gép”!

Ketkes: A szerencse a génekkel olyan, mint egy örökölt Steinway zongora. Tökéletes darab, hát persze, de még mindig meg kell tanulnod játszani rajta.

Tatyjana Csernigovszkaja: Az agy emlékszik mindenre, amivel valaha is kapcsolatba került, amit valaha is érzett, meg/kipróbált, hallott, megérintett, és így tovább. Az agy nem egy rosta. Semmi sem hullik ki belőle.  Lesarkosítva, nem felejtünk el semmit, csak a legtöbb adat az „Egyéb” mappában található. Ezért ne hallgassunk rossz zenét, ne olvassunk rossz könyveket, ne együnk és igyunk egészségtelen ételeket és italokat, és ezért nem kell rossz emberekkel kommunikálni sem.

K: Általánosságban elmondható, hogy a kreativitás érdekében szüneteltetni kell a kognitív kontrollt, és nem kell félnünk attól, hogy hibázunk. A hibák előnyünkre válnak. Rendben, de ki fogja megmondani, mi számít hibának?

T.Cs. Sok kreatív ember azt mondja, hogy a felismerések váratlanul jönnek létre, a rutinosnak számító tevékenységek során, amelyeknek nincs semmi köze a megoldandó problémához: amikor TV-t néznek, könyvet olvasnak, például. Ekkor hirtelen létrejön ez a régóta várt dolog! A tudomány története is erről tanúskodik: a felfedezéseket nem lehet megtervezni, kivéve a technikai eredményeket (amelyeket számítógép végezhet el), és az új gondolatok akkor jönnek, amikor egy személy abszolút nem áll készen erre.

Mengyelejev és a szakácsnője

Az ilyen felismerések, megvilágosodások előre nem tervezhetőek. Igaz, van egy lényeges kiegészítés: csak a képzett elmékben jönnek létre. Nem véletlen, hogy a periódusos rendszer sem Mengyelejev szakácsnőjének fejéből pattant ki. Mengyelejev hosszú ideje dolgozott már rajta, az agya továbbra is dolgozott, és egyszer csak álmában megformálódott fejében az, amit ma úgy ismerünk, a kémiai elemek periódusos rendszere (vagy más néven: Mengyelejev-táblázat). Ezért azt mondom: „a periódusos rendszer”, mint ötlet, valószínűleg már rettenetesen belefáradt a folyamatos „zaklatásba”, és ezért úgy döntött, hogy teljes nagyságában megszületik a tudós fejében.

Az embereknek rossz megközelítésük is van, mert általában úgy vélik, hogy például egy szakács rosszabb, mint egy karmester. Ez nem így van: egy zseniális szakács könnyedén túlszárnyalja a maga területén az összes karmestert, mondom ezt én, mint egy ínyenc. Ezek az összehasonlítások olyanok, mintha a savanyút és négyzet alakút hasonlítanánk össze. A kérdés feltevése is helytelen. Mindenkit a maga helyén kell megítélni.

- Hirdetés -

Megosztás

Budapest
erős felhőzet
21.4 ° C
21.7 °
21 °
30 %
2.1kmh
52 %
szo
23 °
vas
26 °
hét
26 °
ked
28 °
sze
28 °

Szerző

Megosztás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Adblocker észlelve! Kérjük, fontolja meg ezen értesítés elolvasását.

Azt észleltük, hogy az AdBlock Plus szoftvert vagy más reklámblokkoló szoftvert használ, amely megakadályozza az oldal teljes betöltését.

Nincsenek reklámcsíkok, Flash-ek, animációk, kellemetlen hangok és felugró hirdetések. Nem használjuk ezeket a bosszantó típusú hirdetéseket!

Pénzre van szükségünk a webhely üzemeltetéséhez, és minden bevételünk az online reklámozásból származik.

Kérjük, adja hozzá a igende.hu webhelyet a hirdetést blokkoló engedélyezési listához, vagy tiltsa le a reklámblokkoló szoftvert.

×