22.6 C
Budapest
2020.július.13, hétfő.

És mégis lapos a föld?! —  csalóka bizonyítások, ejnye, laposföld hívők!

Vannak örök érvényű tények, amikkel nincs miért vitatkozni, ilyen az is, hogy a föld gömbölyű, vagyis nincs igazuk a laposföld hívőknek. És mégis a rengeteg bizonyosság ellenére is, bármilyen hihetetlen, egyre nagyobb a táboruk.

Gömb és geoid

Mióta Magellán expedíciója 1522-re körbehajózta a Földet, kétség sem lehet aziránt, hogy a föld alakja leginkább egy gömbhöz hasonlatos. A tökéletes gömb-elképzelést árnyalta Newton, aki gravitációs elméletére alapozva bizonyította, hogy a glóbusz a sarkainál kissé lapított formájú, tehát nem tökéletes gömb, ezt nevezzük geoidnak.

- Hirdetés -

Már a kezdeteknél csaltak “picit” a lapos föld hívők

 

laposföld hívők

A lapos föld jóval időszámításunk előttről származó elméletét Samuel Rowbotham angol feltaláló, vallási vezető elevenítette fel a 19. század közepén, a Biblia szó szerinti értelmezésére támaszkodva. Rowbotham 1849-ben egy röpiratban, majd 1865-ben az Earth Not a Globe (A Föld nem gömb) című könyvében fejtette ki az által szkeptikus asztronómiának elnevezett világképet:

 A Föld egy lapos korong, középpontjában az Északi-sarkkal, és amit Déli-sarknak hiszünk, az valójában az egész Földet körülölelő, 150 láb magas jégfal. A kontinensek egy nagy víztömeg tetején úsznak, azalatt pedig tűz ég. A Nap egy 32 mérföld átmérőjű korong, ami 700 mérfölddel a Föld felett kering állandó magasságban; az évszakokat pályájának változása okozza. A Hold kisebb, de hasonló magasságban kering, és saját fényével világít. Fölöttük található az égbolt, amely lassan forog körbe az Északi-sark körül. A csillagok fénye gyenge, és csak közelről látszik, ez magyarázza, hogy más-más hosszúsági fokokról más csillagképek láthatók.( Wikipédia)

Ha bizonyosság kellett, már az elmélet megalkotója sem ment a szomszédba a tudományos vizsgálatok eredményének némi kozmetikázásáért.

- Hirdetés -

Rowbotham  fő érve a láthatóság volt:

  • a hajózási alapműnek számító Lighthouses of the World-ből például közel harminc olyan világítótornyot gyűjtött ki, amely a könyv szerint már olyan távolságból látható, amelyből a Föld görbületének el kéne takarnia. Azt azonban bölcsen elhallgatta, hogy a mérések adatai nagyrészt éppen a föld gömb alakját támasztották alá, nem pedig az ő elméletét.
  • Kedvenc kísérletezési helye volt a Bedford folyó is. Állítása szerint akkora távolságból is észre tudott venni egy csónakot, ahonnan a vízfelszín görbületének már takarnia kellett volna.

Ez utóbbi kísérletsorozata azonban nem tett szert nagy érdeklődésre, egészen 1870-ig, mert ekkor egy túlbuzgó követője, John Hampden az igazság szándékos elhallgatásával vádolta meg a tudományos világot, és 500 fontos fogadást ajánlott az ellentétes bizonyításért. A kor neves természettudósa, akinek volt földmérői előélete, Alfred Russel Wallace  elfogadta a tudomány arcába dobott kesztyűt. A tudós egymástól egyforma távolságra három azonos hosszúságú póznát vert le, majd a partról végzett méréssel hitelesítette a tényt, hogy a középső látszik a legmagasabbnak. A partról megállapították, hogy a középső teteje magasabban van a két szélső tetejének vonalánál. Wallace ezzel megnyerte a fogadást, a bedfordi vízszint-kísérlet pedig a Föld alakjának bizonyítékaként szerepelt a tankönyvekben egészen az űrhajózás kezdetéig.

3 újabb alapbizonyítás (szerintük)

  1. Higgy a szemednek: A legegyszerűbb az, ha saját érzékeire támaszkodunk, hogy megismerjük a körülöttünk lévő világ valódi természetét, amelyet empirikus megközelítésnek hívnak, vagy olyan megközelítést, amely az érzékeidtől származó információkra támaszkodik.
  2. A felhők alulról nézve laposak Az egyik fő “bizonyíték”, hogy a felhők fenekét is laposnak látjuk. Igen, néhány felhő sík fenekű. De mások nem. És ez nem függ a Föld görbületétől. A gomolyfelhők sima fenekét a légkörben a nyomás és a hőmérséklet változása hozza létre. A nyomás, a térfogat és a hőmérséklet mind össze vannak kapcsolva. Tehát létezik egy nagyon különleges magasság, ahol a gőz kondenzálódni kezd és a gomolyfelhőnek sima alja alakul ki.
  3. A Nap mozgása: Nyilvánvalóan az összes matematikai és megfigyelési bizonyíték sem elég jó a laposföld barátainak. Azt állítják, hogy -és kitudja miért- szerintük őket igazolja a Nap útja az égen.  (IFL Science)

Laposföld-hívők a 21.században

Érdekes módon a tudomány és technika robbanásszerű növekedésével a laposföld-hívők tábora nem, hogy zsugorodott volna, éppen ellenkezőleg, egyre gyarapodik.

Ezt se hagyd ki!

Mars

- Hirdetés -

Megosztás

Budapest
kevés felhő
22.6 ° C
23.3 °
21 °
43 %
1kmh
19 %
hét
23 °
ked
27 °
sze
26 °
csü
25 °
pén
25 °

Szerző

Megosztás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Adblocker észlelve! Kérjük, fontolja meg ezen értesítés elolvasását.

Azt észleltük, hogy az AdBlock Plus szoftvert vagy más reklámblokkoló szoftvert használ, amely megakadályozza az oldal teljes betöltését.

Nincsenek reklámcsíkok, Flash-ek, animációk, kellemetlen hangok és felugró hirdetések. Nem használjuk ezeket a bosszantó típusú hirdetéseket!

Pénzre van szükségünk a webhely üzemeltetéséhez, és minden bevételünk az online reklámozásból származik.

Kérjük, adja hozzá a igende.hu webhelyet a hirdetést blokkoló engedélyezési listához, vagy tiltsa le a reklámblokkoló szoftvert.

×