22.6 C
Budapest
2020.július.13, hétfő.

Génmódosított asztronauták — egy provokatív ötlet a Mars utazás előtt

A jövőbeli Mars-expedíciók tagjait olyan különleges környezeti hatások érik majd úgy az út során, mint megérkezésük után a vörös bolygó klímája, biológiai környezete miatt, hogy azt a jelenleg használatos űrutazási technológiákkal lehetetlen kivédeni. Mi a megoldás?

Irány a Mars!

Kennda Lynch asztrobiológus szerint, meg kell hekkelni az űrhajósok génállományát és akkor minden addig halálos hatás elviselhetővé válik.

- Hirdetés -

Lynch a múlt héten egy szakmai videokonferencián azzal érvelt, hogy jobb lenne az emberi genomot átszerkeszteni a túlélés érdekében, mint a Mars ökoszisztémáját manipulálni. Az utóbbi esetben ugyanis a lelendő telepesek azt kockáztatják, hogy tanulmányozhatatlanná és így megismerhetetlenné teszik a múltbeli, vagy a jelenlegi ottani ökoszisztémák bizonyítékait.

“Ha elmegyünk és megváltoztatjuk a bolygót, mielőtt  megtudnánk, hogy létezett-e ott valaha, valamilyen szintű élet és ha igen, milyen volt az, az nagy hiba” 

– érvelt Lynch az esemény során.

- Hirdetés -

Az ötlet nem teljesen új!

Cornell Medicine genetikusa ugyan ezen a konferencián  azzal érvelt, hogy a “génmórosított” űrhajósok erkölcsi szükségszerűséget is jelenthetnek.

“Azt hiszem, egy ilyan hosszú és veszélyes küldetés előtt mindent meg kell tennünk, hogy minél biztonságosabbá tegyük azt a mostani lehetőségeinken túl is, és ha ez genetikai módosítás akkor azt”

Lynch egyébként nem az első, aki javaslatot tett az űrhajósok DNS-ének megváltoztatására. 2018-ban egy lengyel kutatócsoport azzal érvelt, hogy genetikai módosításra lehet szükség, ha a párok gyerekeket szeretnének nemzeni más bolygókon.

Nagy utazás

A NASA a 2030-as évekre tervezi a Mars meghódítását, az ottani kolóniák létrehozását. A szakemberek kétféle utazóval számolnak, az egyik, akinek valamilyen okból vissza kell térnie a Földre, ők az utazók, a másik, aki a vörös bolygón marad, mint telepes.

március
Ember a Marson?

A NASA és más űrügynökségek már a kezdetektől hoznak intézkedéseket űrhajósaik fizikai védelme érdekében: az asztronautákat különféle gyógyszeres kezeléssel is védik. Tehát a felvetett genetikai beavatkozás -sokak szerint- csak a következő szükséges lépcsőfok. Feltéve, hogy ezek az intézkedések biztonságosnak bizonyulnak.

Forrás

Ezt se hagyd ki!

március

- Hirdetés -

Megosztás

Budapest
kevés felhő
22.6 ° C
23.3 °
21 °
43 %
1kmh
19 %
hét
23 °
ked
27 °
sze
26 °
csü
25 °
pén
25 °

Szerző

Megosztás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Adblocker észlelve! Kérjük, fontolja meg ezen értesítés elolvasását.

Azt észleltük, hogy az AdBlock Plus szoftvert vagy más reklámblokkoló szoftvert használ, amely megakadályozza az oldal teljes betöltését.

Nincsenek reklámcsíkok, Flash-ek, animációk, kellemetlen hangok és felugró hirdetések. Nem használjuk ezeket a bosszantó típusú hirdetéseket!

Pénzre van szükségünk a webhely üzemeltetéséhez, és minden bevételünk az online reklámozásból származik.

Kérjük, adja hozzá a igende.hu webhelyet a hirdetést blokkoló engedélyezési listához, vagy tiltsa le a reklámblokkoló szoftvert.

×