28.2 C
Budapest
2020.július.09, csütörtök.

Így mondj nemet a gyereknek! —  néhány kipróbált, bevált mondat….

Nem minden szülő tudja a “nemet” úgy mondani a gyerekének, hogy azt az “alany” meg is értse. Ma megismertetjük veletek azokat a tanácsokat, amelyek alkalmazásával könnyebb lesz a gyerekkel megértetni, hogy mit nem szabad.

Nem egyszerű “nemet” mondani

“Nem” – ez nem jó szó. Ha a szülő túl sokszor használja, akkor a gyerek egy adott pillanatban már nem reagál rá. Minél kevesebbet használjuk ezt a szót, annál nagyobb súlya lesz. Ezért próbáljuk meg csökkenteni a “nem” szó használatát, egyszerűen tegyük el a gyerek elől azokat a dolgokat, amelyekhez nem nyúlhat, hogy ne kelljen rászólni miattuk.

- Hirdetés -

Kerüljük a játéküzleteket, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy vásárolunk valamit szemünk fényének.

A pszichológusok azt mondják, hogy még a felnőtt ember agya is nehezen fogja fel azokat az üzeneteket, amelyek nemmel kezdődnek, “nem lehet”, “ne csináld ez”t, stb. Nem is beszélve a gyerekről. Próbáljuk meg másként elmondani amit szeretnénk: ahelyett, hogy ne járj mezítláb, mondjuk azt, hogy vegyél fel papucsot.

A tiltás akkor működik, ha megmagyarázzuk

A magyarázat világos kell legyen a gyerek számára, nem érdemes bonyolult, a korának nem megfelelő érvelésekkel magyarázni. Ha azt akarjuk, hogy ne vegye a játékokat a szájába, ne kezdjük el magyarázni, hogy az tele van baktériumokkal. Elegendő, ha azt mondjuk neki, hogy az egyik családtagunknak fájt a hasa miután ezt csinálta, vagy nézzünk meg a gyerekkel együtt egy ezzel kapcsolatos rajzfilmet.

- Hirdetés -

A “nem” szó semleges kellene legyen

Egy példa: ha az apa azt kiabálja a gyereknek, hogy “Ne tedd a kezed az órámra”, a gyerek lehet, hogy a fenyegetést fogja érteni belőle. Amikor az anya mosolyogva azt mondja a gyereknek, hogy “Ne maszatold össze az arcod” akkor a gyerek ezt viccként fogja fel. Tehát a tiltást világosan meg kell magyarázni, nyugodtan, komolyan tárgyilagosan.

- Hirdetés -

Megosztás

Budapest
kevés felhő
28.2 ° C
28.3 °
28 °
45 %
5.1kmh
12 %
csü
29 °
pén
32 °
szo
31 °
vas
21 °
hét
24 °

Szerző

Megosztás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Adblocker észlelve! Kérjük, fontolja meg ezen értesítés elolvasását.

Azt észleltük, hogy az AdBlock Plus szoftvert vagy más reklámblokkoló szoftvert használ, amely megakadályozza az oldal teljes betöltését.

Nincsenek reklámcsíkok, Flash-ek, animációk, kellemetlen hangok és felugró hirdetések. Nem használjuk ezeket a bosszantó típusú hirdetéseket!

Pénzre van szükségünk a webhely üzemeltetéséhez, és minden bevételünk az online reklámozásból származik.

Kérjük, adja hozzá a igende.hu webhelyet a hirdetést blokkoló engedélyezési listához, vagy tiltsa le a reklámblokkoló szoftvert.

×