28.2 C
Budapest
2020.július.09, csütörtök.

Malcolm X, az erőszak profétája maga is áldozat lett – de ki lehetett a gyilkosság megrendelője?

Malcolm X a nebraskai Omahában látta meg a napvilágot, innen vezetett ellentmondásos életútja 1965 szeptemberében bekövetkezett meggyilkolásáig.

Börtön és megtérés

A későbbi afroamerikai vezető már egészen fiatal korában, mint olyan sokan a gettók világából, a bűn útjára lépett. Már nagyon fiatalon bevarrták. A börtönben megtért az iszlámba. Mire véget ért büntetése, tisztán látta az előtte álló utat, amely egyenesen a feketék szabadságmozgalmáig vezette. Rövid idő alatt az amerikai Nemzetközi Iszlám szervezett egyik befolyásos vezetője lett, és mint ilyen, évekig szervezte a fekete ellenállást az Amerikában akkor még természetesen létező rasszizmussal szemben.

- Hirdetés -

Malcolm X radikalizálódik

Az évek múlásával egyre inkább úgy látta, hogy a békés „Tamás-bátya” szemlélet nem vezethet a teljes felszabadulásig, sőt. A fiatal férfi jobban hitt a nehezebb, konfliktusokkal terhelt ütköztetés módszerében. Az évek során egyre feszültebbé vált a viszonya csoportja vallási vezetőjével, Elijah Muhammaddal és ez alaposan megmérgezte a viszonyt közte és a mozgalom között is. Melcolm X helyzete egy idő után már tarthatatlanná vált a közösségben. Vezetőtársai ott alázták meg, ahol csak tudták, ekkor kivált a szervezetből, és egy hosszabb afrikai zarándoklat után csatlakozott a szunnita iszlám tanok hirdetőihez, mely irányzatnak meggyilkolásáig követője és világszerte egyik legismertebb arca maradt.

 

vagy
A nagy baráttal Mohamed Alival. Ahogy  Malcolm X helyzete tarthatatlan lett, már rá sem számíthatott.

- Hirdetés -

Közben egyre nagyobb ellentétek feszültek a békés utat hirdető fekete polgárjogi mozgalom és az egyre radikálisabb  Malcolm X között. A két irányzat céljai egybe esetek ugyan, de az odáig vezető út, amit követni akartak, két külön világot képviselt. Tegyük hozzá, mindez a 60-as években, a legnagyobb forrongás közepette az amerikai feketék eszmélésének idején történt.

Az évek során azonban, és ezt sokan nem nézték jó szemmel, az erőszak prófétája lassan megváltozott, mégpedig annak hatására, hogy egyre több olyan fehérrel találkozott, akik őszintén tenni akartak és tettek is az afroamerikaikért. Néhányak szerint ez vezetett az 1965 szeptember 21-i tragédiához, amikor New Yorkban egy gyűlés kezdetén agyonlőtték.
Az okok és a merénylők személye a mai napig vita tárgya. Egyesek szerint drogdílerek, mások szerint a Nation of Islam, megint mások szerint a CIA, vagy az FBI állt a merénylet mögött.

Hasonló

Malcolm X, az erőszak profétája maga is áldozat lett - de ki lehetett a gyilkosság megrendelője? 1

- Hirdetés -

Megosztás

Budapest
kevés felhő
28.2 ° C
28.3 °
28 °
45 %
5.1kmh
12 %
csü
29 °
pén
32 °
szo
31 °
vas
21 °
hét
24 °

Szerző

Megosztás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Adblocker észlelve! Kérjük, fontolja meg ezen értesítés elolvasását.

Azt észleltük, hogy az AdBlock Plus szoftvert vagy más reklámblokkoló szoftvert használ, amely megakadályozza az oldal teljes betöltését.

Nincsenek reklámcsíkok, Flash-ek, animációk, kellemetlen hangok és felugró hirdetések. Nem használjuk ezeket a bosszantó típusú hirdetéseket!

Pénzre van szükségünk a webhely üzemeltetéséhez, és minden bevételünk az online reklámozásból származik.

Kérjük, adja hozzá a igende.hu webhelyet a hirdetést blokkoló engedélyezési listához, vagy tiltsa le a reklámblokkoló szoftvert.

×