28.2 C
Budapest
2020.július.09, csütörtök.

A Kádár-rendszer egyik nagy talánya: Vályi Péter halála – Baleset, vagy merénylet?

1973. szeptember 15-én, a miskolci Lenin Kohászati Művekben halálos balesetet szenvedett a Vályi Péter, a Minisztertanács elnökhelyettese. A tragédia után szinte azonnal megindultak a találgatások, hogy tényleg baleset történt, vagy gyilkosság, amit politikai ellenfelei intéztek. Még az is felvetődött, hogy talán Kádár János utasítására “iktatták ki” a politikust.

Egy vadászat – mellékes halállal

valyi_peter_1
Vályi Péter

- Hirdetés -

Vályi Péter és kísérete 1973. szeptember 14-én érkezett Miskolc közelébe vadászatra, illetve az Észak-magyarországi Idegenforgalmi Intézőbizottság 17-én tartandó ülésére, a gyárlátogatás egyes források szerint nem is szerepelt az eredeti programban.
A Kohászati művek akkoriban éppen története egyik nagyon fontos korszerűsítésének közepén tartott. Ének Sándor igazgató alighanem úgy gondolta, nem árt az országos pártvezetésen belül egy támogató, -mai szóhasználattal lobbista- ezért ösztönözte a városi pártbizottság titkárát, hogy igyekezzen valahogy beleszuszakolni a gyárlátogatást is Vályi programjába. ,

“Még aznap délután összehívta a műszaki vezetőket és közölte velük a következő nap programját. Ezen tájékoztatóalkalmával elhangzott, hogy elsősorban az épülő nemesacél-hengermű megtekintése a terv, de amennyiben az idő engedi, Énekes szorgalmazni fogja a martinacélmű megtekintését is. A szemtanúi beszámolók alapján kijelenthető, hogy Énekes már ekkor úgy intézkedett, hogy az öntőcsarnokot maximális üzemeltetés közben fogják meglátogatni.” (Forrás ahogy a további idézetek is: Fábián Máté: Vályi Péter eset)

A végzetes nap

Vályi Péterék másnap délelőtt érkeztek az üzembe, a politikus egyes források szerint ittas volt, de ez nem nyert megerősítést. Miután végeztek a nemesacélmű megtekintésével, nem sokkal 12 óra előtt döntöttek az öntőcsarnok meglátogatásáról.

- Hirdetés -

“A jelentésekből egyértelműen kiderül, hogy az acélmű legveszélyesebb részén kívánta keresztül vezetni a látogatókat Énekes. Az öntőcsarnokot vendégek előtt ritkán nyitották meg, és akkor is kizárólag a pódiumról lehetett megtekinteni az üzemet. A vezérigazgató határozott utasítását követve azonban közvetlenül a gyárrészleg közepén haladtak keresztül, ezzel nagyban növelve a balesetveszélyt. (…) Ezt Énekes Sándor rendelte el, hiszen így tudta a társaság teljes egészében megtekinteni a részleg működését. Hiába figyelmeztette őt a gyáregység vezetője és néhány ott dolgozó munkás, nem tudták ettől az álláspontjától eltántorítani.” 

Ezt se hagyd ki!

- Hirdetés -

Megosztás

Budapest
kevés felhő
28.2 ° C
28.3 °
28 °
45 %
5.1kmh
12 %
csü
29 °
pén
32 °
szo
31 °
vas
21 °
hét
24 °

Szerző

Megosztás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Adblocker észlelve! Kérjük, fontolja meg ezen értesítés elolvasását.

Azt észleltük, hogy az AdBlock Plus szoftvert vagy más reklámblokkoló szoftvert használ, amely megakadályozza az oldal teljes betöltését.

Nincsenek reklámcsíkok, Flash-ek, animációk, kellemetlen hangok és felugró hirdetések. Nem használjuk ezeket a bosszantó típusú hirdetéseket!

Pénzre van szükségünk a webhely üzemeltetéséhez, és minden bevételünk az online reklámozásból származik.

Kérjük, adja hozzá a igende.hu webhelyet a hirdetést blokkoló engedélyezési listához, vagy tiltsa le a reklámblokkoló szoftvert.

×