22.6 C
Budapest
2020.július.13, hétfő.

Csernobil: volt-e szerepe három magyar televíziós halálában?

Fura dolog az emberi emlékezet. Olykor egészen közeli dolgok is csak elmosódva maradnak meg benne, máskor meg akár csak egyetlen pillanat is soha ki nem törlődő pontos nyomot hagy bennünk. Nekem ilyen volt “pillanat” volt maga Csernobil. 

Először láttam valódi halálba menő valódi embereket

Akkor azt hittem, a hősies önfeláldozások egyszer és mindenkorra eloszlatják azt a rémálmot, amiben akkor már napok óta éltünk. Kate Brown oknyomozó könyvét látva rá kellett jönnöm, hogy a hivatalosan 100 ezer ukrán életet követelő Csernobil a világ eddigi legsúlyosabb atomkatasztrófája még ma is velünk él.

- Hirdetés -

csernobil

1986. április 26-án robbanás történt az akkori Szovjetunió (ma Ukrajna) területén lévő csernobili atomerőműben. A szemtanúk beszámolója szerint akkora erejű volt, hogy “kamion méretű betontömböket repített az égbe”. Hatalmas tűz ütött ki, és az erőmű sérült négyes blokkjából napokon át radioaktív részecskék szálltak a levegőbe, a radioaktív felhő Nyugat-Európa fölé húzódott. Tízezrek voltak kénytelenek elhagyni a környéket.

Sok év kutatómunkája célkeresztjében Csernobil igazsága

Kate Brown amerikai történész, a Marylandi Egyetem professzora négy év kutatómunka, és a témával foglalkozó 27 európai dokumentum-archívum részletes tanulmányozása után írta meg könyvét. A címe szabad fordításban

- Hirdetés -

“Túlélők kézikönyve – Csernobil tanulsága”.

A könyv – amely számos olyan megállapítást tartalmaz, amelyet az érintett országok hivatalosan soha nem erősítettek meg, így a kétkedők szerint egy jól felépített konteo is lehet – azt állítja, hogy máig ható, nagyon komoly következményei vannak a 34 évvel ezelőtti csernobili eseményeknek, mely Brown szerint elsősorban a téma agyonhallgatásából és a “fejek homokba dugásából” származik.

A könyv felidéz többek között egy 2017-es esetet, amikor az amerikai-kanadai határon egy rutinellenőrzés során, egy teherautót vizsgálva a határőrök olyan erős radioaktív sugárzást mértek, mintha egy bomba lett volna a raktérben. Természetesen kinyittatták, de nem volt más benne, mint több raklapnyi áfonya, amely Ukrajnából származott.

A csernobili katasztrófa ereje

A történésznő szerint sajnos ebben nincs semmi meglepő. A csernobili katasztrófa ereje akkora volt, amely négy Hiroshimával egyenértékű, a radioaktív felhő szinte órák alatt egész Svédországi eljutott. Ukrajnában, és ki tudja még, hol, megfertőzte a földeket, a legelő jószágokat, a fákat, gyakorlatilag mindent.

- Hirdetés -

Megosztás

Budapest
kevés felhő
22.6 ° C
23.3 °
21 °
43 %
1kmh
19 %
hét
23 °
ked
27 °
sze
26 °
csü
25 °
pén
25 °

Szerző

Megosztás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Adblocker észlelve! Kérjük, fontolja meg ezen értesítés elolvasását.

Azt észleltük, hogy az AdBlock Plus szoftvert vagy más reklámblokkoló szoftvert használ, amely megakadályozza az oldal teljes betöltését.

Nincsenek reklámcsíkok, Flash-ek, animációk, kellemetlen hangok és felugró hirdetések. Nem használjuk ezeket a bosszantó típusú hirdetéseket!

Pénzre van szükségünk a webhely üzemeltetéséhez, és minden bevételünk az online reklámozásból származik.

Kérjük, adja hozzá a igende.hu webhelyet a hirdetést blokkoló engedélyezési listához, vagy tiltsa le a reklámblokkoló szoftvert.

×