26.3 C
Budapest
2020.augusztus.02, vasárnap.

A romániai forradalom mezei, kommunista párton belüli puccs lett volna?

Ki tudja miért tört ki valójában a romániai forradalom.  Még az is lehet, hogy a legkézenfekvőbb magyarázat az igazi, de mi van akkor ha mégsem?

Ceauşescun akárcsak Néró!

A Ceauşescun szemmel láthatóan egyre jobban elhatalmasodó paranoia és elmeháborodottság miatt egyik vezető társa  sem lehetett biztos abban, hogy melyik reggel nem fog többé felébredni. A nemzetközi helyzet is arra intett, hogy ha ők nem lépnek, akkor előbb-utóbb a külföld (a Kelet és/vagy a Nyugat) fogja megelégelni, hogy Bécstől és Athéntől alig 550 kilométerre légvonalban egy kretén Észak-Koreát játszik.

- Hirdetés -

Nem jelentett különösebb problémát a Secun és a hadseregen belül lévő szimpatizánsaik mozgósításával országszerte jó kis balhékat szervezni. Tőkés László temesvári ügyködlse különösen jól jött Iliescuéknak, arról nem is beszélve, hogy valaki közülük ajánlotta Ceauşescunak, hogy nagygyűlést kéne tartani, mert ott – világszerte elismert szónoki képességeivel – milyen jól lecsillapíthatja a forrongó fővárosiak százezreit…

Ha az az idióta (NC) akár csak alapismeretekkel rendelkezik tömeglélektanból, na meg a valódi helyzetet tükröző jelentéseket kap, azonnal agyon is lövette volna a tanácsost, mert ennél nagyobb marhaságot diktátor nem tehet (lásd még gyülekezési tilalom, mint a szükségállapotok első, elengedhetetlen lépcsője Buenos Airestől Pekingig). Ezzel szemben mit csinál? Elrendeli a bukaresti „szocialista öntudatú üzemi munkásság és a haladó értelmiség” összeverbuválását egy helyre, a főváros szívébe, és ezzel -ahogy az őt csapdába csaló párttársai megtervezték számára, meg is tette az első lépést a kivégzőosztag fegyverei elé.

- Hirdetés -

A forradalom miért kapkodta el, nemcsak a tárgyalást, de a kivégzést is?

A hevenyészett tárgyalást követő kivégzést is azért kellett pikkpakk lebonyolítani, mert a Ceauşescu-pár roppant kellemetlen dolgokat tudott volna mondani, teszem azt a sajtó nyilvánossága előtt az új politikai elitet érintő egyes belső pártharcokról, külföldi számlákról, szívességekről, házastársi hűtlenségről, homoszexualitásról, pedofíliáról, gazdasági bűncselekményekről, emberölésekről, pénzmosásokról, Securitate-tagságról, KGB-múltról; Ceauşescu mindig szeretett mindent tudni az őt körülvevő elvtársakról (amivel mellesleg nem képez kivételt a politikusok között), amiben egy egész, elkülönített Securitate-részleg állt személyes rendelkezésére, a Centrul de Informare şi Documentare (Tájékoztatási és Dokumentációs Központ) szervezeti keretein belül.

Felszáll a máltai sólyom

December másodikán és harmadikán (tehát a temesvári események előtt alig két héttel!) Máltán csúcstalálkozót tartott Mihail Gorbacsov és idősebb George Bush. A sok más egyéb mellett szó esett Romániáról is. Mindkét nagy ember egyetértett abban, hogy Ceaușescu nem szabad tovább hagyni garázdálkodni, mert az egy dolog, hogy Castro Kubája vagy a Kim család Észak-Koreája dacol a nemzetközi trenddel és a jó ízléssel, de (az akkor még létező) Szovjetunió határainál, végül is Európában nem megengedhető, hogy egy elmebeteg ezt művelje egy egész országgal.

Lepacsizták, hogy adnak még egy esélyt Nicolaenak, de ha nem érti meg az idők szavát, mennie kell. A csúcstalálkozó után, december negyedikén  Moszkvába kéretik, ahol Gorbacsov négyszemközt is próbál vele szót érteni és kitapogatni, hogy mik a tervei. Ceauşescu reakcióiból egyértelművé válik, hogy sem a józan észre, sem a belengetett külföldi nyugdíjas évekre nem vevő, sőt: megfenyegeti Gorbacsovot, hogy vannak neki még barátai a nagyvilágban: ott van az Iráni Iszlám Köztársaság, a KNDK, egyes arab államok, a még mindig diákvérszagú Peking, Líbia, s mindezek kapva kapnának az alkalmon, hogy egy kis borsot törjenek Moszkva és Washington orra alá, különös tekintettel az akkor már eléggé előrehaladott állapotban lévő román nukleáris kutatások eredményeire.

Hasonló:

A Ceausescu házaspár rejtélyes kivégzése – Kitálal az akkori román miniszterelnök-helyettes

Megcsörren a “forródrót”

Gorbacsov hümmög egyet, majd miután Nicolae felül az elnöki különgépre és visszatér Romániába, már veszi is a telefont és állítólag, egy hosszú, kimerítő beszélgetést folytat amerikai kollégájával… Mindkét nagyhatalomnak megvoltak a maga emberei Bukarestben, akik a megfelelő pozíciókban (és a szükséges logisztikai és kommunikációs támogatással a hátuk mögött) megtették a szükséges intézkedéseket a „spontán népi megmozdulások” kirobbantására.

Az, hogy a magyar vezetésnek volt-e bármi köze a romániai események kirobbantásában meg ér egyszer majd egy külön misét ebben a rovatban.

Az eredeti cikk a Konteoblogon  olvasható

- Hirdetés -

Megosztás

Budapest
erős felhőzet
26.3 ° C
27.2 °
25 °
44 %
3.1kmh
78 %
vas
27 °
hét
32 °
ked
29 °
sze
28 °
csü
30 °

Szerző

Megosztás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Adblocker észlelve! Kérjük, fontolja meg ezen értesítés elolvasását.

Azt észleltük, hogy az AdBlock Plus szoftvert vagy más reklámblokkoló szoftvert használ, amely megakadályozza az oldal teljes betöltését.

Nincsenek reklámcsíkok, Flash-ek, animációk, kellemetlen hangok és felugró hirdetések. Nem használjuk ezeket a bosszantó típusú hirdetéseket!

Pénzre van szükségünk a webhely üzemeltetéséhez, és minden bevételünk az online reklámozásból származik.

Kérjük, adja hozzá a igende.hu webhelyet a hirdetést blokkoló engedélyezési listához, vagy tiltsa le a reklámblokkoló szoftvert.

×