12.4 C
Budapest
2020.szeptember.20, vasárnap.

Béres József különös élete

A feltaláló című új magyar játékfilm dinamikus képsorokban mutatja be dr. Béres József kutató drámai sorsát és a Béres Csepp megszületésének érdekfeszítő történetét.

A Béres József és a csepp a hazugságok és intrikák pókhálójában

A feltaláló címmel mozifilm készült a Béres Csepp megalkotójáról 2020. február 6-tól játsszák országszerte a mozikban A filmet. A Gyöngyössy Bence rendezésében készült életrajzi dráma idnamikus képsorokban mutatja be a Béres Csepp megszületésének izgalmas és érdekfeszítő történetét és dr. Béres József kutató hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát mutatja be a hatvanas-hetvenes években. A film kivételesen objektív látleletet inyújt Magyarországról, a (nem)működő szocializmusról, az akkori társadalom egészét átható hazugságokról és intrikákról.

Ők játsszák a filmet

Béres József szerepét Gáspár Tibor (Kincsem, Anyám és más futóbolondok) Jászai Mari-díjas színész alakítja, aki szerint A feltaláló története ma is aktuális, hiszen a kreatív elméknek, a más utakat járóknak mindig meg kellett küzdeniük a hatalommal, a hivatalokkal, némelyeknek még a saját családjukkal is, hogy elérjék álmaikat, megvalósítsák céljaikat. “Mindig harcolni kell az igazunkért, így tette ezt Béres József is” – mondta a színész, akit casting nélkül választottak ki, már a forgatókönyv írása közben is neki szánták a főszerepet.  Béres József feleségét, Papp Katalint Huszárik Kata (Hyppolit, a lakáj) alakítja, színészi játéka felidézi az erős asszony személyiségét, aki a rengeteg baj és nehézség dacára is hűségesen kitartott férje mellett, mindenben támogatva őt.  A feltaláló további főbb szerepeiben olyan kiváló színművészek láthatók, mint Székely B. Miklós, Hatházi András, Seress Zoltán, Für Anikó, Lukács Sándor, Trokán Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Oberfrank Pál és Trill Zsolt. A feltaláló című egész estés mozifilm, a Duna Televízióban 2019-ben bemutatott, Gyöngyössy Bence rendezte Cseppben az élet című négyrészes televíziós sorozat egyes jeleneteinek felhasználásával készült, de a februárban bemutatásra kerülőt játékfilm jelentős részét még sehol, semmilyen formában nem láthatta a közönség.  

A feltaláló

Béres József 1920. február 7-én született Záhonyban, agrármérnöki diplomáját 1965-ben, doktori címét 1968-ban szerezte. Laboratóriumi kutatóként felfedezte, hogy a növények számos betegségét a létezésükhöz alapvetően szükséges nyomelemek hiánya okozza, ezek pótlásával a tünetek orvosolhatók. Felismerését továbbgondolva ráébredt, hogy ez az elv az állatoknál, sőt az embereknél is igaz lehet. Hosszas kísérletezés után, 1972-ben alkotta meg legendás készítményét, a Béres Cseppet, amelyet először saját magán próbált ki, majd súlyos beteg húgának is adott belőle. A Béres Csepp híre szájról szájra terjedt, egyre többen fordultak a kutatóhoz segítségért. Béres József tevékenységét azonban a szocialista hatalom nem nézte jó szemmel, minden eszközt bevetettek, hogy megtörjék népszerűségét és megakadályozzák a készítmény terjedését. A hatóságok börtönnel fenyegették, kuruzslás vádjával bírósági eljárást indítottak ellene, de a kutató minden fenyegetés ellenére kiállt felfedezése mellett, és humánus, igazságkereső személyisége sokakat az ügy mellé állított.

A teljes cikk a Cultura magazinban olvasható

Béres József különös élete 1

 

- Hirdetés -

Megosztás

Budapest
borús égbolt
12.4 ° C
13.3 °
11.7 °
66 %
0.5kmh
100 %
vas
25 °
hét
27 °
ked
28 °
sze
28 °
csü
26 °

Szerző

Megosztás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Adblocker észlelve! Kérjük, fontolja meg ezen értesítés elolvasását.

Azt észleltük, hogy az AdBlock Plus szoftvert vagy más reklámblokkoló szoftvert használ, amely megakadályozza az oldal teljes betöltését.

Nincsenek reklámcsíkok, Flash-ek, animációk, kellemetlen hangok és felugró hirdetések. Nem használjuk ezeket a bosszantó típusú hirdetéseket!

Pénzre van szükségünk a webhely üzemeltetéséhez, és minden bevételünk az online reklámozásból származik.

Kérjük, adja hozzá a igende.hu webhelyet a hirdetést blokkoló engedélyezési listához, vagy tiltsa le a reklámblokkoló szoftvert.

×